Passage- & säkerhetssystem

Att enkelt kunna ha koll på vilka som befinner sig i din fastighet blir allt viktigare i tider som präglas av händelser som vi för bara några decennier sedan skulle sett som otänkbara.

Passagessystem handlar inte bara om att skapa trygghet och skydda materiella värden – det handlar i olika former lika mycket om hållbarhet och inte minst bekvämlighet i vardagen. En viktig funktion i ett passagesystem är också att minimera energiförbrukningen, till exempel genom att anpassa belysning, ventilation och temperaturer efter närvaron i lokalerna. Här skapar den moderna tekniken oanade möjligheter.

Att integrera passagesystem med larm, övervakningskameror, porttelefoner, informationstavlor och olika lösningar för fastighetsatutomation blir allt vanligare och ger maximal överblick över tekniken i fastigheterna. Men eftersom varje företags behov är unika börjar vi alltid med att lyssna på dig, innan vi tar fram ett förslag som bygger på framtidssäkra, lätthanterliga lösningar. Förutsättningar och behov kan förändras snabbt – och då vill vi att du ska handlingsfrihet. 

Inbrottslarm • Passagesystem • Brandlarm • Kamerabevakning • Porttelefoner • Bokningstavlor • Trygghetslarm för ensamarbete • Mobilstyrning • Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) • Datanät • Lås & beslag • Dörrautomatik • Fastighetsautomation • Serviceavtal 

Referenser

Se fler

Vanliga frågor

Två lagar reglerar kamerabevakning – Kamerabevakningslagen och Dataskyddsförordningen (GDPR). För privatpersoner som övervakar sin egen tomt krävs inget särskilt tillstånd. Enkelt uttryckt gäller lagen platser dit allmänheten har tillträde. Du har rätt att övervaka din egen tomt, men övervakning av gatan utanför kräver tillstånd. Det är dock viktigt att notera att även om det inte krävs tillstånd enligt kamerabevakningslagen, behöver det inte betyda att det är tillåtet enligt dataskyddsförordningen.

Valet av bevakningskamera avgörs helt av vart den ska sitta, t ex utomhus eller inomhus. Vad du vill se, när du vill se det, vilket avstånd det är till det du vill se samt om du vill titta på flera olika saker med en kamera. Ljusförhållanden har stor betydelse för ditt val av kamera, om det finns risk att kameran utsätts för skadegörelse bör det tas hänsyn till också.

Det finns ingen exakt angiven tid i lagen. Lagen säger kortast möjliga tid. Europeiska dataskyddsstyrelsen ger en rekommendation om tre dygn. Men finns det konkret behov av längre tid kan det vara tillåtet.

I dag har de allra flesta kamerabevakningssystem stöd för appar. Du kan också få push-notiser i appen om kameran registrerar rörelse i bilden eller om kameran tappar förbindelsen med nätverket. En förutsättning är förstås att kameran är ansluten till internet.

Ja, det finns kameror som kan anslutas via wifi. Rekommendationen är att använda kabelanslutna system. I hemmiljö kan wifi fungera tillfredsställande men utomhus och i t ex butikslokaler är kabelanslutning oftast ett bättre alternativ. Tänk på strömförsörjningen, även om kameran ansluts via wifi behöver den ström. Det finns bra batteridrivna kameror men tänk på att de ska laddas. Vissa enklare batteridrivna kameror slutar helt att fungera när det är riktigt kallt. Är kameran ansluten till nätverket via kabel så kan den även strömförsörjas via nätverkskabeln, Power over Ethernet, PoE.

Det finns kameror med dag/nattfunktion. I dagsljus eller bra belysning får du en färgbild. Nattfunktionen innebär att kameran kan se infrarött ljus och då får du en bra bild i svart/vitt. Belysning med IR-ljus är inte synligt för det mänskliga ögat och du kan då lysa upp ett område utan att störa omgivningen.

Ja, absolut. Tänk bara på att det oftast krävs någon form av abonnemang. Men fördelen är att vid ett inbrott eller brand så är filmerna kvar i molnet.

Nyfiken på Provektor? Hör av dig så berättar vi mer!