Kristinedals Ullspinneri

Djupt nere i ån Flians ravin reser sig röda tegelbyggnader – Kristinedals Ullspinneri. Vårt uppdrag var att få den den vackra  byggnaden, i Saleby Lidköping, att synas även i mörkret.

För att skapa en fin stämning som lyfter fram fasaderna och delar av forsen så har armaturerna monterats i strategiskt avstånd från fasaden för att inte skapa en spöklik känsla. Vi vill fokusera på ett svepande ljus från ett och samma håll som kan liknas med solens strålar vid en underbar soluppgång.

Med tanke på att det är mörkt i dalen runt omkring så är det viktigt att det inte blir för mycket armaturer, finkänslan i att hitta rätt nivå är otaliga provbelysningar med tillfälligt monterade lampor. Vi har även tänkt på djurlivet och för att inte störa djur som söker skydd i mörkret så har det monterats speciella bländskydd på armaturerna. Det betyder att man i stort sett måste stå precis framför en armatur om man ska få ljuset på sig.

Vi har valt att använda endast 5 stycken lampor som är en variant av bredstrålande ljuskanon. Vi har som mål att aldrig störa djurliv eller kringboende i form av bländande belysning vid denna typ av installation.

Full fart i Djäknehuset

Frostaliden växer fram med stormsteg!