Gasums biogasanläggning i Götene

Strax utanför Götene ”växer” den fram Gasums stora biogasanläggning. Det är danska företag Lundsby Renewable Solutions som designar och levererar anläggning, från byggprocess till färdig biogas. Provektor är stolt underleverantör till Lundsby.

Vi följer steg för steg…


25 J U N I 2 0 2 4

Sol, värme och fullt upp!

Semestertider närmar sig och planeringen är viktigare än någonsin. På Gasums biogasanläggning pågår arbetet under hela sommaren. Något lugnare, lovar Andreas ”Ragge” Hasslekvist, arbetsledare Provektor. – Gubbarna ska ju ha semester!

Men i dagsläget rullar det på rejält med bland annat inkoppling av centraler, idrifttagning av fordonsvågar och installation av rötkammare 1 (av tre).

Parallellt med detta spänningssätter Ragge och Rikard apparatskåp för egenkontroller samt funktionstest. Administrationsfastigheten är klar för inflyttning och det sista som görs där är larmet som ska på plats. Det fixar Daniel.


7 M A J 2 0 2 4

Grillarna gick varma!

Mycket jobb och fullt ös på biogasanläggningen i Götene. Då behöver alla lite extra uppskattning. Vi lastade Provektors grillar och drog till Götene. En rejäl korvbuffé med tillbehör serverades till cirka 60 kollegor och medarbetare på plats. En glad, god och rolig lunch!


28 M A R S 2 0 2 4

Styrskåpen på plats i Götene och arbetet rullar på

Full upp! 14 stycken på plats i Götene – elektriker och ledandemontör. Stort projekt kräver många resurser samt ordning och reda. Vi har ”gubbar” på plats från Skara, Lidköping, Falköping och Töreboda. Vi jobbar på både ute och inne, möjligheten till anpassning är skönt när vädret växlar. Arbetet med att kanalisation och installation av processobjekt pågår för fullt.

Nu är styrskåpen klara och har förflyttats från verkstaden i Skara till lokalen på biogasanläggningen. Jonathan och Emil jobb på med inkoppling av styrskåpen under mark. Medans Erik och Johan lägger stenmjöl i kabeldiken för att skydda innan grävmaskinene ska göra grovjobbet.


22 F E B R U A R I 2 0 2 4

Skåpsbyggnation i vår verkstad och full fart på plats i Götene

Arbetet på plats i Götene har satt ordentlig fart. Tjälen har släppt och vi är nu 14 stycken på plats – elektriker, ledandemontör. Nu är det inte bara i Götene som vi jobbar med projekt Biogasanläggning. ”Hemma”, i vår verkstad i Skara, är det också fullt upp. Det första av två styrskåp om 9,2 meter har nu börjat byggas. Det tar plats och det kräver sin planering! Men utmaningar är något som vårt gäng här gillar och bemästrar. Teamwork sätt på sin spets och stämningen är på topp.

Första skåpet ska vara klart i mitten av mars. Då är de dags att hugga in på nästa…


18 J A N U A R I 2 0 2 4

Tjälen sätter käppar i hjulen!

Bitande kallt och djup tjärle göra att arbetet stoppas upp. Visst kan det bli kallt men denna vinter är något alldeles extra. Rickard jobbar på då det nu finns en del arbete under tak att göra.


17 O K T O B E R 2 0 2 3

Arbete i fågelperspektiv

Rikard och Ragge förbereder för kanalisering till procesobjekt högt placerade på tankarna. Sköna dagar i oktober då man från denna höjd ser hur anläggningen tar plats och reser sig bit för bit.


9 O K T O B E R 2 0 2 3

Besök på biogasanläggningen i Götene

Det bjöds på sol när Elisabeht Nordberg, VD Provektor, tog med sig Patrik Hanhe, COO Soltech Energy, till den blivande biogasanläggningen i Götene. På med gummistövlar och hjälm för att sedan få en rundvandring av Ragge, Jonas och Oscar.


11 A U G U S T I 2 0 2 3

Ragge och Rikard fixar grundarbetet

Nu är det i full gång i Götene. Det syns tydlig att marken har förvandlas från skog och åkermark till en byggarbetsplats. Gasums biogasanläggning växer fram.

För Provektor del är det fortfarande i ett tidigt skede. Sedan augusti är ”Ragge” och Rikard på plats dagligen. De fixar grundarbetet, lägger markrör i alla processbyggnader som ska resas samt lägger planer för nästa steg.

När byggnader står klara är det dags för nästa milstolpe och då fylls det på med ett gäng arbetskamrater. Elarbetet med kanalisation och kabeldragning kommer succesivt öka i takt med att fler av byggnaderna är resta och kablage börjar dras mellan objekten.


20 J U L I 2 0 2 3

Teamet hos Provektor som jobbat med projektet – Erik Andersson, Affärsområdeschef Automation – Albin Johansson, Projektledare/Filialchef Skara – Elisabeth Nordberg, VD – Andreas Werner, Projektledare.

Stororder på drygt 20 miljoner till Provektor …

… när Biogasanläggningen i Götene börjar ta form!

Strax utanför Götene ”växer” den fram, steg för steg, Gasums stora biogasanläggning. Götene fick det slutgiltiga bygglovet i januari och nu är det full fart. Där kommer Provektor att tillbringa en hel del tid framöver.

Det är danska företag Lundsby Renewable Solutions som designar och levererar anläggning, från byggprocess till färdig biogas. Provektor är stolt underleverantör till Lundsby.

Redan nu i juni drar projektet i gång för Provektors del. I genomsnitt kommer det att finnas 8 elektriker på plats i Götene och fler än det under hektiska tider. Sommaren 2024 ska anläggningen stå klar och ytterligare ett år senare ska den driftsättas.

Erik Andersson, chef Automation är lika nöjd han:  – I botten ligger en genuin förstudie där vi bland annat varit på plats hos Lundsby i Danmark för att ta del av processen kring bygget samt lära känna kunden. Vi har även passat på att besöka Lundsbys färdigställda biogasanläggningar. Representanter från Lundsby har också varit hos oss och besökt anläggningar som vi byggt åt andra kunder.

Redan nu i juni drar projektet i gång för Provektors del. I genomsnitt kommer det att finnas 8 elektriker på plats i Götene och fler än det under hektiska tider. Sommaren 2024 ska anläggningen stå klar och ytterligare ett år senare ska den driftsättas.

– Vi är stolta och otroligt glada att ha fått detta förtroende. En stororder för oss och en trygghet inför hösten, säger en nöjd Elisabeth Nordberg, VD Provektor.

Biogas är ett helt förnybart och klimatvänligt bränsle. Anläggningen i Götene kommer främst att använda gödsel från jordbrukssektorn i närområdet som råmaterial. Anläggningen kommer att producera 120 gigawattimmar (GWh) flytande biogas (LBG) per år från 2025 och framåt.