Vårt uppdrag:

Automation Elinstallation

Sorteringsanläggning i Belgien mot mål!

L I M B UR G – S K A R A 2 0 1 9


Ett stort projekt är på väg i mål. Ett projekt där alla provektors kompetenser varit delaktiga. Det handlar om Envac Scandinavias uppdrag, en optisk sopsorteringsanläggning i regionen Limburg i Belgien. Projektet har funnits med sedan 2019. Efter många års praktiska tester och politiska diskussioner kom det positiva beslutet från belgarna i mars 2020.

Provektor har förmånen att få vara leverantör av automationslösningen kring styrskåp samt programmering av sorteringsanläggningen samt nu även drifttagning av sorteringsanläggningen.


Vi har byggt ställverk, apparatskåp, frekvenomriktarmoduler och distribuerade I/O-skåp i samt PLC och SCADA-programmering.  All utrustning har på grund av rådande omständigheter provkörts på ”hemmaplan” i Skara utan kunden innan leverans till Belgien.

I början av november var det dags för Erik, Niclas, Carl och Oscar att bege sig till Belgien för att bland annat utprova I/O-signaler som en del av uppstart av den sorteringsanläggningen. En hel del arbete och ruggigt kallt var det men med ett mycket bra resultat kunde gänget bege sig hemåt efter 10 dagar.

Detta är ett projekt som har känt av ”coronaeffekten” men trots det ändå gått bra på grund av ett stort engagemang från alla medarbetare. Vi är stolta över alla inblandade, en toppleverans från hela Provektorteamet.

Innan drifttagning bär det av till Belgien ytterligare en gång för att delta i ”hot commissioning”, i denna del av projektet så är vi med och startar upp anläggningen för skarpa test ihop med vår kund. Projektet planeras vara klart för att kunna starta upp sortering i början av 2022. Då kommer slutkunden att ta emot avfall från flera kommuner i Belgien.

Nyfiken på Provektor? Hör av dig så berättar vi mer!