Vårt uppdrag:

Elinstallation

På Västerängs gård har mjölkkorna sommartid året om….

Töreboda 2021


…dock inte sommarvärme.

Det är idag känt att mjölkkor mår som bäst och producerar mest mjölk om de har tillgång till dagsljus 16 timmar om dagen och de övriga 8 timmarna önskar de ta det lugnt i mörkare miljö. Denna mängd dagsljus är svårt att uppnå på naturlig väg året om i vårt avlånga land.

Men det går det att ändra på, och det har Arjen och Annie van Houten, på Västerängs gård utanför Töreboda, tagit fasta på, så nu har korna ”sommartid” året om. Hos Arjen och Annie går korna i öppna stall, vilket innebär frisk luft och man behöver inte oroa sig för ventilation, men det kan bli kyligt.

Arjens och Annies har en uppsättning av 250 mjölkkor. På gården finns idag lika många ungdjur som ska växa till sig och se till att gården håller en konstant uppsättning. De är ca 5000 liter mjölk som lämnar Västerängs Gård varje dag.da 2021.

– Korna klarar kyla fantastiska bra! När minusgraderna kryper på gäller det att se till att de hela tiden har tillgång till mat och isfria vattenkoppar. De små kalvarna har ett eget stall med värme och ordentligt halmbädd, berättar Arjen. Värmen om sommaren kan vara tuffare för korna, fortsätter han. Då är det bra och att korna kan söka skydd i det öppna stallet.

”Sommartiden” har vi på Provektor förmånen att få vara med att fixa i det nya kostallet.

Christoffer Lundström har övergripande ansvaret och projektledning, ansvariga montörer på plats är Ellen och Daniel. Vi har monterat och installerat armaturer i form av Highbay (LED) med dali styrning och 2 sensorer som mäter lux värdet både inom/utomhus. Vi simulerar alltså solens upp/nedgång. Installation av värmekablar som styrs via termostater för att förhindra att vattnet fryser och vanliga kraftuttag. Vid tillfällen har vi vart hela sex man på plats för att hinna före betongbilen 😉.

Västerängs gård har tidigare bygger nu ut sin verksamhet med DeLavals parallellstall, en integrerad mjölkningslösning. Med plats för 28 kor som mjölkas samtidigt och även då hade Provektor förtroendet att installera belysning, mjölkpumpar, diskmaskin och ventilation.

Nyfiken på Provektor? Hör av dig så berättar vi mer!