Biogasanläggnigen i Götene

18   j A N U A R I  2 0 2 4

Tjärlen sätter käppar i hjulen!

Bitande kallt och djup tjärle göra att arbetet stoppas upp. Visst kan det bli kallt men denna vinter är något alldeles extra. Rickard jobbar på då det nu finns en del arbete under tak att göra.


 

17   O K T O B E R  2 0 2 3


Arbete i fågelperspektiv

Rikard och Ragge förbereder för kanalisering till procesobjekt högt placerade på tankarna. Sköna dagar i oktober då man från denna höjd ser hur anläggningen tar plats och reser sig bit för bit.


 

9   O K T O B E R   2 0 2 3

Besök vid biogasanläggningen i Götene

Det bjöds på sol när Elisabeht Nordberg, VD Provektor, tog med sig Patrik Hanhe, COO Soltech Energy, till den blivande biogasanläggningen i Götene. På med gummistövlar och hjälm för att sedan få en rundvandring av Ragge, Jonas och Oscar.


 

11   A U G U S T I   2 0 2 3

Ragge och Rikard fixar grundarbetet

Nu är det i full gång i Götene. Det syns tydlig att marken har förvandlas från skog och åkermark till en byggarbetsplats. Gasums biogasanläggning växer fram.

För Provektor del är det fortfarande i ett tidigt skede. Sedan augusti är ”Ragge” och Rikard på plats dagligen. De fixar grundarbetet, lägger markrör i alla processbyggnader som ska resas samt lägger planer för nästa steg.

När byggnader står klara är det dags för nästa milstolpe och då fylls det på med ett gäng arbetskamrater. Elarbetet med kanalisation och kabeldragning kommer succesivt öka i takt med att fler av byggnaderna är resta och kablage börjar dras mellan objekten.


 

2 0   J  U  L  I   2 0 2 3

Teamet hos Provektor som jobbat med projektet – Erik Andersson, Affärsområdeschef Automation – Albin Johansson, Projektledare/Filialchef Skara – Elisabeth Nordberg, VD – Andreas Werner, Projektledare.

 

Stororder på drygt 20 miljoner till Provektor …

… när Biogasanläggningen i Götene börjar ta form!

Strax utanför Götene ”växer” den fram, steg för steg, Gasums stora biogasanläggning. Götene fick det slutgiltiga bygglovet i januari och nu är det full fart. Där kommer Provektor att tillbringa en hel del tid framöver.

Det är danska företag Lundsby Renewable Solutions som designar och levererar anläggning, från byggprocess till färdig biogas. Provektor är stolt underleverantör till Lundsby.

Illu: Gasums

– Det har varit lång, lärorik och spännande process att ro i land detta projekt men, utan tvekan, värt varenda minut. Berättar en nöjd Andreas Werner, projektledare Provektor.

Erik Andersson, chef Automation är lika nöjd han:  – I botten ligger en genuin förstudie där vi bland annat varit på plats hos Lundsby i Danmark för att ta del av processen kring bygget samt lära känna kunden. Vi har även passat på att besöka Lundsbys färdigställda biogasanläggningar. Representanter från Lundsby har också varit hos oss och besökt anläggningar som vi byggt åt andra kunder.

Redan nu i juni drar projektet i gång för Provektors del. I genomsnitt kommer det att finnas 8 elektriker på plats i Götene och fler än det under hektiska tider. Sommaren 2024 ska anläggningen stå klar och ytterligare ett år senare ska den driftsättas.

– Vi är stolta och otroligt glada att ha fått detta förtroende. En stororder för oss och en trygghet inför hösten, säger en nöjd Elisabeth Nordberg, VD Provektor.

Biogas är ett helt förnybart och klimatvänligt bränsle. Anläggningen i Götene kommer främst att använda gödsel från jordbrukssektorn i närområdet som råmaterial. Anläggningen kommer att producera 120 gigawattimmar (GWh) flytande biogas (LBG) per år från 2025 och framåt.