Björkelund – där solenergi används till mycket

PRIVATKUND. Elförbrukning ca 40 000kWh/år

Björkelund är en mindre hästgård med ett antal fastigheter på tomten. Två boningshus och två ekonomibyggnader. Det ena boningshuset är 200 m², det andra som omfattar två mindre lägenheter och förråd är 120 m². Det finns en pool som värms upp under sommarhalvåret samt ett spabad som hålls varmt året runt.

Ett stenkast bort ligger ”Snickarboden”, där elbilsladdare med två laddpunkter är placerad, samt stallet med uppvärmd sadelkammare och varmvatten. Ridbanan har belysning och hagarna elstaket.

Tankar i projektet: Man har valt att sätt panelerna på ”snickarbod” och stall. Dels för att det rent designmässigt blir snyggt då dessa fastigheter har svart tak och man då valt svarta paneler. Bra tak för montage samt bra läge på fastigheten i gårdsbilden

Utmaningen med denna anläggning var att det inte gick att säkra upp fastigheten till mer än 25 Amp på nuvarande el-abonnemang. Att bygga ut matningskablar skulle kosta ca 80.000 kr.

För att kunna producera mer ström än vad säkringen medgav så installerades FerroAmps EnergiHub. Ett system som överför energi mellan fasleder (fasbalanserar) för att öka utrymmet mellan huvudsäkring och laster. En ekonomisk vinst eftersom man slapp att byta matningskablar och höja huvudsäkringen.

Önskat mål med solenergianläggningen: Skapa en lönsam och hållbar anläggning för effektiv elanvändning.

Fakta om projektet
Effekt: 29,26 kWp
Beräknad produktion: 27 559 kWh/år
Vädersträck: Öst/väst
Antal paneler: 76    st
Panelmodell: Trina ED09.05 385W
Växelriktare: Ferroamp EnergyHub 28kW
Yta: 148 m²
Montagesystem: Esdec, Plåt