Man måste våga för att vinna.


Labinot, eller Notti, som han kallas hos oss, kom till Sverige från Kosovo den 15 mars 2015. 1 april 2015 började han arbeta med att städa på Provektor, ett jobb han fick nys om genom bekanta.

–Att lära mig språket var prioritet för mig när kom till Sverige, nummer två, att få ett jobb och en lön. Jag pluggade på SFI (Svenska för invandrare) och städade på Provektor. En perfekt kombination. Jag övade min svenska på jobbet, berättar Notti.

Notti lärde sig svenska fort, och lät oss ganska snart förstå att han hade en tanke med jobbet på Provektor, och det var inte att städa. Han ville vidare….

Fixa behörighet

I grunden är Notti utbildad elektriker i sitt hemland men det innebär inte att han kan jobba som behörig elektriker i Sverige. Stina, vår HR, hjälpt Notti. Hans betyg och utbildning från Kosovo validerades (översattes) och han kunde gå vidare och arbeta som tekniker i vår verkstad.

Verkstaden är en utmärkt skola, man lär sig grunderna och man lär känna gänget, och för Nottis del, ett utmärkt tillfälle att prata ännu mer svenska.

Flitig och envis – Notti nöjde sig inte där. Målet var att komplettera sina utbildningar ytterligare och att kunna jobba som fullfjädrad serviceelektriker i Sverige. Dags att plugga igen och denna gång på INSU (installatörernas utbildningscenter). 400 poäng skulle ”skrapas ihop” – ellära, kraftteknik och elinstallationsregler. Självklart valde Notti att jobba heltid och plugga på helger och kvällar.

–Ett tufft år. Det visste jag, men förutom att bli färdig elektriker så drömde jag och min sambo om att skaffa ett hus, och då behöver man pengarna, skrattar Notti.

Notti har aldrig varit rädd för att jobba eller ta i, han började redan som 10-åring med att hjälpa till och försörja familjen hemma i Gjilani.

Nu våren 2022 är det fixat och klart! Nu kan han ”bara jobba”.

–Jag är så glad. Jag har aldrig tråkigt på jobbet, bra samarbete, roliga arbetskamrater och en fantastisk arbetsmiljö och nu får jag börja jobba som elektriker.

Vi är glada att ha Notti här hos oss. Hans målmedvetenhet är enorm. Ett mål var att bli serviceelektriker, det har han fixat. Ett annat mål var att köpa ett hus tillsammans med sin sambo Tia. Och tänka sig! Notti och Tia köpet en villa i Skara mars 2022. Man måste våga för att vinna.

Vad händer nu då, Notti?

– Nu ska jag bara njuta ett tag. Provektor har trott på mig och stöttat mig hela vägen det är jag är glad och tacksam för. Skara är min nya hemstad och här ska jag stanna. Men det är klart att huset behöver lite tid, och inte minst min sambon som har stått ut när jag har plugga, säger en insiktsfull, envis och flitig elektriker.

Nyfiken på Provektor? Hör av dig så berättar vi mer!