Vattentornet i Skara

Gammalt möter nytt i varsam totalrenovering.

Det gamla vattentornet i Skara ska ståta länge till. Det har under något år genomgått en omfattande renovering, både utvändigt och invändigt – från topp till tå. Provektor har haft den äran att vara med i projektet när det gällde elinstallation och larm. Varsamhet och med eftertanke har varit ledord vid renovering och installation från start till mål.

Vattentornet byggdes 1898. Nu är det inte längre i bruk utan endast en vacker byggnad och ett viktigt landmärke för Skara och dess invånare. 1995 byggnadsminnesskyddades tornet, det innebär att all renovering måste göras på rätt sätt. Byggnaden ska bevaras som den ser ut idag.

För Provektors del började projektet under hösten 2019 med att riva ut all gammal el. Därefter var det dags att installera nytt och då med hänsyn till den gamla byggnadens material och arkitektur. Inte alltid den mest bekväma eller enkla arbetet då tornet är drygt 5o meter högt och ytorna små och trånga.

Nu är det nydragen elinstallation i hela tornet, alla små fönster i toppen har fått ny miljöbelysnig. Vattentornet har utvändigt fått ny fasadbelysning. Fyra stycken stolpar med dubbla spottar har monterats och installerats.

Än i dag fyller den den gamla nyckeln en roll i vattentornet…

…men den kompletteras numera med ett inbrottslarm med integrerad brandövervakning. Fortfarande låses porten upp med två nycklar, den stora originalnyckeln samt den mindre ”vanlig” nyckel, men nu måste man även larma av, och på, med kod. Larmet har ytterligare en funktion, det har integrerad brandövervakning. I tornet sitter rökdetektorer som känner av ifall rök/brand skulle uppstå.

Bild: Sara provkör manöverpanelen. Rökdetektorer monterade med jämna mellanrum i tornet. Patrik programmerar larmet.