Vårt uppdrag:

Automation Elinstallation Sol & energilager

Ett smartare bevattningssystem – Viglunda gård

Skara 2017


På Viglunda gård utanför Skara driver Pär Jacobson tillsammans med tre anställda sitt jordbruk. Där odlas potatis, spannmål samt att man föder upp grisar. Potatis är stommen i jordbruket, en dyr gröda jämfört många andra, redan utsädet är väldigt kostsamt. För att inget ska gå förlorat kräver stor noggrannhet under odlingsprocessen. Det ska vara en jämn fukt i jorden från det att man sätter potatisen till att den skördas. På gården finns ett omfattande bevattningssystem för att kunna bevattna de 30 hektaren matpotatis.

Uppdrag

Man vill förenkla och få kontroll på bevattning av potatisen för att säkerställa så hög skörd som möjligt. Spara energi, tid och pengar. Bättre driftsäkerhet och mer lättskött bevattningssystem.

Lösning

Provektor har tillsammans med ABB programmerat och installerat en frekvensomriktare som automatiskt justerar vattentrycket när potatisen ska vattnas. Tidigare höll pumpen konstant varvtal som riskerar att vara onödigt högt. Nu justeras det nu upp och ner efter det reella behovet. Lösningen är enkel och styrs direkt från frekvensomriktaren som styrs via ett telefonsamtal. Kostnaden är en tiondel av vad det kostar att installera ett traditionellt styrsystem.

Foto: Jesper Anhede

Nyfiken på Provektor? Hör av dig så berättar vi mer!