Ola och Albert, en vinn-vinn-situation.

En blivande elektriker och en kommande pensionär

Ola Karlsson och Albert Andersson är på Nötcenter Viken i Falköping. Gårdens utrustning uppdateras ständigt och nu har man installerat sju nya mjölkrobotar och tagit bort den ”gamla” mjölkarusellen.

Någon som har koll på Viken är vår Ola som funnits med där i nästan 50 år. Han är inte bara på Viken men när de vill ha hjälp där så är det Ola som gäller. Han kan en hel del om både kor och inte minst elinstallationerna. Hans första besök på Viken var 1968 när han i 8:an praktiserade som elektriker.

Ola Karlsson skulle kunna vara en glad pensionär, men är fortfarande en glad elektriker hos oss. Vilket vi på Provektor är mycket nöjda över!

Albert däremot började som lärling på Provektor i Falköping sommaren 2020. En glad, lättsam kille med helt rätt humor. Det gillade Ola som tog Albert till sig. Albert har gått vid Olas sida, och lärt av honom största delen av sin lärlingstid. Nu är han 2-årsmontör och har kommit en bra bit mot ”färdig elektriker”.

Albert är en stor anledning till att Ola vill fortsätta jobba än idag. Det märkts att de gillar varandra, jargongen dem emellan är rå men mycket hjärtlig.

– Det är ett nöje att ha en elev som Albert vid sin sida men nu är det ”pay back time” för grabben, säger Ola med glimten i ögat. När jag känner att det räcker för mig på dagarna så åker jag hem och varvar ned. Jag lämnar över till Albert – han fixar allt!

Sedan finns några saker som Ola tycker är ”si-så-där” kul och inte speciellt bra på, och men han får ju hjälp:

– Alltså, gubben är så där bra på digital tidredovisning och att beställa komponenter via telefonen, men han har ju mig. Det är tur för honom det, skrattar Albert.

Ola och Albert är roliga att se och höra. Ola bär sin yrkesroll och erfarenhet med stolthet, och är mån om att lära vidare till våra framtida elektriker. Albert är nyfiken och vaken och kvick på att fråga när det är något som är oklart eller han inte kan. De är riktigt bra förebilder för hur ett bra lärlingsteam ska vara!

Tillbaka till Vikens egendom…

Vikens egendom är Lantmännen Lantbruks egen försöksgård och ligger strax utanför Falköping. Där testas bland annat olika foderkoncept både ur välfärdsmässiga-, ekonomiska- och hållbara perspektiv. Grovfodrets kvalitet i form av mängd, näringsinnehåll och hygien är avgörande för lönsamheten på våra gårdar i Sverige. På gården finns ca 900 djur varav 450 är mjölkande kor.

Gårdens utrustning uppdateras ständigt. Den sista tiden har man arbetat med att installera sju nya mjölkrobotar och bort ska den ”gamla” mjölkarusellen. Den ständiga förändringen gör att vi på Provektor har haft nöjet att få vara med på utvecklingsresan och framgångarna som gjorts genom åren. Vikens egendom har varit kunder till Provektor (och innan det Johanssons Elektriska i ca 50 år!

– Förmodligen har vi skött oss, säger Ola

Emelie lär om och lär rätt. Från svensklärare till elektriker.

Vara på fram march!