Emelie lär om och lär rätt. Från svensklärare till elektriker.

VÅR FÖRSTA FÖRETAGSLÄRLING.
En frisk fläkt, så beskriver man gärna Emelie Brax. Glad, vaken och ambitiös lärling här hos oss, och inte minst modig.

Som sagt, modig. Emelie har vågat tänka om. Hon har två stora intressen, språk och att skruva. Efter 5 år som svensk- och engelsklärare på gymnasienivå, kliade det i fingrarna att få använda huvud och händerna samtidigt och bejaka sitt intresse och för att skruva – ellära och konstruktion. I släkten finns elektriker och när hon var ”assistent” vid renovering av sitt eget hus hände det något. Hon bestämde sig för att bli elektriker!

Att hitta en utbildning var dock inte helt lätt i Emelies situation. Eftersom hon har en akademisk utbildning sedan tidigare kunde hon inte plugga via Komvux. Hon har inte heller någon elutbildning sedan gymnasiet. Men skam den som ger sig. Emelie googlade och hittade på Installationsföretagens hemsida konceptet ”företagslärling”. En fullt möjlig väg att gå i Emelies situation.

Hon tog sig en funderare, gick igenom de olika elföretagen i sin närhet. Att hitta ett företag i framkant kändes viktigt då hon var mån om sina personliga utvecklingsmöjligheter. Vi hade turen – hon valde att ta kontakt med Provektor. För oss var det solklart intressant med en företagslärling, och Emelie kändes helt rätt att satsa på.

Utbildningen varvas med teori hos INSU i Katrineholm och praktik hos oss i Skara. Sammanlagt ska hon göra 12 veckors teori under två år hos INSU. Under lärlingstiden har Emelie en anställning hos oss och vi ansvarar för att hon får prova på de mångfacetterade arbetsuppgifter som en elektriker ställs inför.

Emelie började hos oss i augusti 2021. Hon startade med några månader i vår verkstad för att lära känna företaget, arbetskamrater och för att ”känna på” sitt nya yrkesval. Nu har hon också hunnit med sin första vecka på INSU och är tillbaka igen. För tillfället är det helrenoveringen på Stadshotellet i Skara som gäller.

Själva utbildningen tar två år och den avslutas på INSU med ett yrkesprov efter ETG-modellen. Målet är att klara yrkesprovet och då bli förstaårsmontör och slippa lärlingstid på 1600 timmar.

Våren 2023 är Emelie klar med sin teoretiska del och kommer därefter att vara 100% hos oss i Skara. Vi har då en förstaårsmontör med kunskaper som vi inte ens drömt om.

Knorrekturfel är ett minne blott här på Provektor! 😉

Här kan du läsa mer om Emelies utbildning – Installatörsföretagen och  INSU.

Vi ändrar egentligen inget, förutom ny logotyp och grafisk profil!

Ola och Albert, en vinn-vinn-situation.