Vårt uppdrag:

Elinstallation Sol & energilager

Det är mycket på en stor gård! Nu även solenergi.

Åkerholmen Lantbruks solenergianläggning står nu klar och producerar till Camilla och Morgan Dahlgren. Här nedan kan du följa bygget från starten i augusti 2023 till målgång i november.

Fakta om Åkerholmen Lantbruk
Effekt: 350 kWp
Beräknad produktion: 380 165kWh/år
Väderstreck: söder
Antal paneler: 822 st
Panelmodell: Monokristallin 425 Wp
Växelriktare: Huawei SUN2000, 3 st
Yta: 5 280 m²
Montagesystem: K2, TP-plåt


Vi går mot mål.

Nu är alla 822 solpaneler på plats på Åkerholmen Lantbruk utanför Vartofta och det är dags för taktsäkerheten monteras ned. Växelriktarna på väggen har nu blivit inkopplade med såväl kommunikationen som kraften. Tobias, Frans och Adam lägger in det sista i arbetsbrytarna för sedan att kunna starta upp och programmera. Glada miner när det strax är driftsättning som gäller!


I ur och skur.

Åkerholmen Lantbruks solenergianläggning tar form. Hårda vindar, regn och rusk har vi fått smaka på men inte så mycket annat att vänta när vi går in i november.

Förutom att vi fortsätter att montera solpaneler på kostallet så är nu även växelriktarna på plats. Tre Huawei växelriktare som ska ta hand om all solel från taket.

Frans och Johannes sätter kabelstegar, drar kabel och bygger även ut inkommande kabelskåp för att få plats med nya brytare. Härnäst blir det avprovning och driftsättning.


Solpaneler börjar komma på plats.

Nu är montering av solceller igång på det 160 meter långa kostallet på Åkerholmen Lantbruk. Drygt 100 av de 822 panelerna sitter där de ska. Fem stycken från montageteamtet är på plats i ur och skur. Inom kort är det dags att sätta igång med installation av växelriktarna.


Åkerholmen Lantbruk väljer solenergi tillsammans med Provektor.

På Åkerholmen Lantbruk utanför Vartofta bor Camilla och Morgan Dahlgren tillsammans med 750 mjölkkor. Som om inte det vore nog finns det ytterligare 1150 ungdjur. Därtill är det mark som ska betas, grovfoder och spannmål som ska skördas och mycket mer. Till sin hjälp har dom 12 anställda och lika många från bemanningsföretag. 36 000 liter mjölk lämnar gården varje dygn.

Uttrycket ”det är mycket på en stor gård” passar utmärkt här! Nu ska ett av den 160 meter långa kostallarna få solceller på taket och det ska vi på Provektor se till att det blir fixat.

Varför solenergi på Åkerholmen?

– Mitt motto är ”Keep it simple” – stör djur och natur så lite som möjligt, berättar Morgan. Djurvälfärd och planering är ”a och o” för oss. Jag vill ha en energilösning som inte tar min tid och som kräver minimalt underhåll. Dessutom behöver vi vår mark då passar det bra att solcellerna sitter på taket. Solenergi passar utmärkt, fortsätter Morgan och gör tillägget, och så vill jag ha kul. Solenergi är spännande!

Uppstart september – solel i november.

– Mitt motto är ”Keep it simple” – stör djur och natur så lite som möjligt, berättar Morgan. Djurvälfärd och planering är ”a och o” för oss. Jag vill ha en energilösning som inte tar min tid och som kräver minimalt underhåll. Dessutom behöver vi vår mark då passar det bra att solcellerna sitter på taket. Solenergi passar utmärkt, fortsätter Morgan och gör tillägget, och så vill jag ha kul. Solenergi är spännande!

Smarta lösningar – Keep it simple.

Djurvälfärd går hand i hand med smarta lösningar på Åkerholmen, till exempel är fläktarna i kostallarna frekvensstyrda vilket spar energi. Den nymjölkade mjölken leds parallellt med vattenledningen, vilket gör att mjölken kyls innan det kommer till kylen och det 7 oC vattnet värms innan det når kornas vattenkoppar.

Provektor i Falköping är lite av specialister på jordbruk.

Kanske inte så konstig då Falköping ofta toppar listan på ”Sveriges kotätaste kommuner”. Hos Morgan och Camilla har Provektor fått förtroende i många år, vilket ledde till ett stort uppdrag 2018, då helt nya kostallar med tillhörande lunchrum och bodel för personal skulle byggas. Snyggt, lättarbetat och genomtänkt. Åkerhomen är ett lantbruk som är i ständig utveckling med en stor nyfikenhet.

– Anledningen att vi valt Provektor för installation av våra solcellanläggning är enkel – förtroende, långt samarbete och, självklart, kompetens. Henrik och Robert kan vår gård utan och innan, och före dem hade vi Nisse här i många år. Jag kan lita på dem till 100 procent. Tillgängligheten är otroligt viktig för oss, vi har ”öppet” dygnet runt och kan behöva hjälp under samma tid, berättar Morgan. Det är kylar, fläktar och mjölkmaskiner med mera, allt är i gång hela tiden. Jag vill inte tänka på vad som händer om något står stilla för länge.

Lugnt och stilla.
När man går genom stallarna på Åkerholmen är det alldeles tyst och fridfullt. Korna äter, dom har ständigt tillgång till fodermix, och dom ligger i sanden och idisslar.

– Korna ska inte höras, då mår dom bra, berättar Morgan. Som sagt ”keep it simple” låt djuren vara. På så sätt undviker vi stress på djuren. Dom lever i sina grupper beroende på sin uppgift och ålder. Dom känner varandra och trivs tillsammans.

– Som elektriker är det väldigt kreativt att jobba på ett lantbruk. Det är mycket ”special” och man får klura en hel del. Ingen dag är den andra lik. Sen är de en behaglig miljö med korna som äter, idisslar och vilar. En viss doft drar man dock med sig hem skrattar Robert Johansson, filialchef Provektor Falköping.

Nu väntar vi på att projektet ska dra i gång och att vi får återkomma till Camilla och Morgan under byggtiden.

Nyfiken på Provektor? Hör av dig så berättar vi mer!