Installera eluttag på Djurö – en ö utan elnät!

Djurö skärgård ligger i sjön Vänern i Västra Götalands län och består av ett trettiotal öar och skär. Dit hittar man inte hur lätt som helst. Egen båt krävs, samt med fördel har man sällskap av rutinerade Anders Ydergren  som känner till vartenda kobbe, skär och grund. Hit, en timmes båtfärd rakt ut på vattnet, till ett naturreservat, vill man ha eluttag!

Lite ”lyx” så som eluttag, spis och kyl. Inga problem!

Det är i de tre ”stugorna” på ön, Jaktstugan, Fyrvaktarbostaden och Djuröstugan, som man önskar att få in ett kylskåp som är kallt, en spis som blir varm samt några lampor som lyser. Inte helt sjävklart på en ö som Djurön. Stugorna hyrs ut till tillresande turister under säsong. Det är både av säkerhets skäl och bekvämlighet som man önskar dessa ”faciliteter”.

Vid första tillfället var Fredrik Erlandsson, Provektor och Länsstyrelsens Örjan Hedhman tillsammans med övriga inblandade i projektet på plats för att ”reka läget”. Provektor är ramavtalspartner med Länsstyrelsen.

Självförsörjande och klimatsmart.

Med en OFF GRID-lösning bestående av solceller och batterier (batteriladdning) löser sig detta när inget elnät finns tillgängligt. Solceller monteras på respektive stuga tillsammans med batteriladdning. Rikard och Pontus har utfört elarbetet i de tre stugorna som nu, var och en, är sjävförsörjande på el i tre dagar. Kylarna är nu kalla, spisarna kan blir varma och lampor lyser om man önskar, och edet monterade ett uttag för att ladda mobilerna i. Montering av solceller samt batteriladddnig stod REC Indovent för.

Självförsörjande och klimatsmart.

Ett annorlunda och spännande projekt med lösningar helt rätt i tiden och med en varsam hantering av natur och miljö! En arbetsdag bestående av en annorlunda resväg och långa promenader och nogrann planering. Pontus och Rikard fixade det förträffligt!

Lösningar likt denna har vi bara sett början av!